"Deze flutstraf is een gemiste kans"

Vanuit verschillende hoeken wordt boos en ontgoocheld gereageerd op de officiële sanctie die het Vaticaan oplegt aan Roger Vangheluwe. "Dit is een gemiste kans, dit zal mensen ontgoochelen", zegt kerkjurist Rik Torfs.

Bijna een jaar nadat Vangheluwe had bekend dat hij zijn neef jarenlang heeft misbruikt, maakt de kerk vandaag de straf voor Vangheluwe bekend. Hij moet België verlaten -wat hij ondertussen gedaan heeft- en hij moet "spirituele en psychologische" behandeling volgen.

"Dit is een flutstraf", vindt Rik Torfs. "De straf zegt niets en is en zal mensen ontgoochelen, twee keer een gemiste kans dus."

"Het Vaticaan heeft de mensen lang laten wachten op een sanctie voor Vangheluwe. De kerk had er bij Vangheluwe beter meteen op aangedrongen om de laïcisering aan te vragen."

"Geen gerechtigheid, geen erkenning voor de slachtoffers"

Ook de slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken zijn ontgoocheld. "België verlaten, dat is niet echt een straf", zegt Lieve Halsberghe, die spreekt namens Snap, de internationale organisatie voor slachtoffers van seksueel geweld binnen de kerk.

"Het Vaticaan had Vangheluwe beter verplicht om al zijn misdaden op te biechten, want hij heeft meer dan één slachtoffer gemaakt", zegt Halsberghe. "Maar deze sanctie brengt geen gerechtigheid en al zeker geen erkenning voor het leed van de slachtoffers. Dit is heel spijtig."