"Om een bank te overvallen, word directeur"

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben de Europese vakbonden een grote betoging gehouden voor een meer sociaal Europa. Hongarije zit op dit ogenblik de Europese Unie voor. De bonden willen dat de plannen voor besparingen en economische hervormingen worden bijgestuurd.

Aan de betoging van het Europees Vakverbond (EVV) namen zo'n 40.000 tot 50.000 mensen deel. Er waren afgevaardigden van 45 vakbonden uit 22 landen. De manifestatie is zonder incidenten verlopen.

Aan de kop van de betoging liepen de voorzitters en vertegenwoordigers van de buitenlandse bonden, met onder hen een sterke Belgische aanwezigheid.

Onder meer voorzitter Rudy De Leeuw van het socialistische ABVV, voorzitter Jan Vercamst van de liberale ACLVB en nationaal secretaris Ann Vermorgen en secretaris-generaal Claude Rolin van het katholieke ACV liepen mee. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck moest wegens ziekte verstek laten gaan voor de manifestatie.

"Bank overvallen"

"De beste manier om vandaag een bank te overvallen, is er algemeen directeur van worden." Dat zei John Monks, de algemeen secretaris van het Europees Vakverbond (EVV), na afloop van de manifestatie. "Wij willen de prijs niet betalen voor de hebzucht van de bankiers", aldus Monks. "Wij willen een Europa voor de mensen, niet voor de bankiers. Aan de Europese ministers van Financiën die hier in Hongarije zijn voor een informele bijeenkomst, wil ik benadrukken dat we niet zullen opgeven en deze campagne zullen blijven voeren zo lang dat nodig is."

Algemeen secretaris Claude Rolin van het ACV zei na afloop van de betoging dat "niet de lonen de vijand van de economie zijn, maar wel de neoliberalen, speculanten en financiers".