"Shutdown" Amerikaanse overheid nipt vermeden

In de Verenigde Staten zijn de Republikeinen en de Democraten het op de valreep eens geraakt over de begroting van 2011. Een sluiting van een groot deel van de overheidsdiensten, een zogenoemde "shutdown", is daarmee nipt vermeden.

De begroting voor 2011 had eigenlijk al in september 2010 moeten worden goedgekeurd, aangezien het begrotingsjaar in oktober van start gaat. Maar door grote onenigheden tussen de Republikeinen en de Democraten was er van een akkoord geen sprake.

De Republikeinen eisten zware besparingen om het torenhoge begrotingstekort en de Amerikaanse staatsschuld aan te pakken. Ze vonden dat president Barack Obama niet ver genoeg ging in die besparingen. Onder druk van de leden van de Tea Party - een uiterst conservatieve vleugel binnen de partij - dreven de Republikeinen het conflict op de spits in thema's als milieu en vooral abortus.

Indien er om middernacht Amerikaanse tijd geen akkoord werd gevonden, dreigde een groot deel van de Amerikaanse overheidsdiensten te moeten sluiten, omdat er gewoon geen geld meer was. Uiteindelijk bereikten de twee partijen een akkoord, minder dan twee uur voor de onderhandelingstermijn verstreek. Een zogenoemde "shutdown" werd daarmee nipt vermeden.

Obama heeft het akkoord al toegejuicht in een korte televisietoespraak. Volgens de president hebben de beide partijen toegevingen gedaan om de grootste besparingsronde in de geschiedenis mogelijk te maken.