"Sprakeloos door enorme verdriet"

In Nederland wordt geschokt gereageerd op de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

"De koningin heeft met grote verslagenheid kennis genomen van het drama", zegt de Rijksvoorlichtingsdienst in naam van het Nederlandse hof. "Koningin Beatrix is sprakeloos vanwege het enorme verdriet dat zoveel mensen is aangedaan en ze leeft enorm mee met de slachtoffers en nabestaanden."

Ook minister-president Mark Rutte is geschokt. "Het zijn verschrikkelijke gebeurtenissen. Zo'n onbegrijpelijke wandaad gaat ieders verstand te boven. Ook voor hulpverleners, politie en gemeentebestuur is dit zwaar. Zij verdienen groot respect."

Minister van Justitie Ivo Opstelten spreekt van een "verschrikkelijk drama". Hij heeft al aangekondigd dat de overheid "waar nodig" ondersteuning zal bieden.