Amerikaanse cineast Sidney Lumet overleden

De Amerikaanse regisseur Sidney Lumet, maker van o.a. "Dog day afternoon" en "Twelve angry men", is overleden. Dat schrijft The New York Times op gezag van zijn stiefdochter. Lumet was 86 en stierf in New York, de stad waar bijna al zijn films zich afspelen.

Hoewel Sidney Lumet niet zo'n klinkende naam is als Scorsese of Kubrick, filmde hij toch een indrukwekkend en belangrijk oeuvre bijeen van meer dan 40 films, waarvan een aantal uitgroeide tot Amerikaanse klassiekers. Veel van zijn films zijn sociaal geïnspireerd en maatschappijkritisch. Hij focuste vaak op de moed van een individu in een corrupte omgeving, zoals in zijn debuut "Twelve angry men" (1957) of "Serpico" (1973).

Zijn meest toonaangevende films maakte hij in de jaren 70, met naast "Serpico" ook "Dog day afternoon" (beide met Al Pacino) en "Network", een aanval op de massamedia die bekroond werd mer vier Oscars. "De meeste films willen vooral entertainen, maar ik geloof in cinema die een stap verder gaat", was zijn devies. Lumet maakte films die de kijker aan het denken zetten. 

In 2005 kreeg hij een Oscar voor zijn carrière. "Ik wilde er een en ik vond dat ik hem verdiende", was zijn reactie. Hoewel zijn films meermaals genomineerd en gelauwerd werden, werd hij zelf immers nooit bekroond met een Oscar als beste regisseur, hoewel hij vijf keer genomineerd was.