Bomaanslag ontsiert verkiezingen in Nigeria

In Nigeria zijn de parlementsverkiezingen overschaduwd door een explosie in een stembureau. Er zouden minstens 11 doden zijn gevallen.

De ontploffing vond plaats in een stemlokaal in Suleja, nabij de hoofdstad Abuja, enkele uren voor de opening van het stemlokaal. Minstens 11 mensen zouden om het leven gekomen zijn. De bomaanslag werd nog niet opgeëist.

De aanslag doet de spanning in het land nog meer oplopen, nadat de parlementsverkiezingen al twee keer waren uitgesteld wegens organisatorische problemen. De verkiezingen hadden eigenlijk een week geleden moeten plaatsvinden, maar omdat de kiesbrieven niet overal op tijd waren bezorgd, werden ze uitgesteld.

Na de bomaanslag werden de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Het gaat om de eerste democratische parlementsverkiezingen sinds het einde van het militaire bewind 12 jaar geleden. Ondanks de organisatorische problemen willen de Nigerianen aan de buitenwereld tonen dat ze geloofwaardige verkiezingen kunnen houden.

"We willen de rest van de wereld tonen dat we klaar zijn voor democratie", vertelde Mukaila Odukoya, een 45-jarige makelaar, aan het persagentschap Reuters. "Deze verkiezingen zullen veel, veel beter zijn dan in het verleden. Het wordt één stem per kiezer. Het zal niet gemakkelijk zijn om stemformulieren te kopen, hoewel men dat probeert."

Op 16 april zijn er ook nog presidentsverkiezingen. De huidige president van Nigeria is Goodluck Jonathan (kleine foto). Hij kwam vorig jaar aan de macht na de ziekte en uiteindelijk ook de dood van Umara Yar'Adua. Vermoedelijk krijgt hij dan de meeste stemmen achter zich.