Dader schietpartij was lid van schietclub

De dader van het bloedbad dat zaterdag in het winkelcentrum in het Nederlandse Alphen aan den Rijn werd aangericht, is de 24-jarige Tristan van der V. Dat heeft het openbaar ministerie vanavond bekendgemaakt. De politie is bezig met onderzoek in zijn woning.

De dader liet een briefje achter in zijn auto met daarin een aanwijzing dat in drie andere winkelcentra explosieven zouden liggen. Daarom werden die ontruimd.

De schutter was lid van een schietvereniging, hij had een vergunning voor vijf wapens en hij had er drie, zo zei de officier van justitie tijdens een persconferentie. Ze ontkrachtte verder het gerucht dat de schutter een ex-militair was.

In 2003 kwam de man in contact met de politie "wegens de Wet Wapens en Munitie" - verboden wapenbezit dus -, maar hij werd uiteindelijk niet vervolgd. Waarom de zaak indertijd werd geseponeerd, kon de officier van justitie niet zeggen.

De man liet een afscheidsbrief achter in de woning van zijn moeder. Daarin zou echter niets staan over zijn motieven.