Dodelijke schietpartij in Nederlands winkelcentrum

In Alphen aan den Rijn in Nederland zijn 7 doden en minstens 11 gewonden gevallen bij een schietpartij in een winkelcentrum. Een van de doden is de dader, hij schoot zichzelf dood aan de kassa's van de supermarkt Albert Heijn (foto).

De schietpartij vond even na 12 uur plaats in het winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn, tussen Den Haag en Amsterdam. Volgens Bas Eenhoorn, de burgemeester van Alphen aan den Rijn, zijn er 7 doden en minstens 11 gewonden gevallen. 4 van hen zijn zwaargewond. Op de website van de gemeente is er sprake van 16 gewonden.

Het is niet duidelijk wat de man bezield heeft.

De dader zou om zich heen hebben geschoten met een groot machinegeweer. Daarna zou hij zichzelf door het hoofd hebben geschoten. "Ik zag mensen wegrennen en hoorde glasgerinkel. Ik zag de dader aan komen lopen en toen ben ik naar binnen gegaan", vertelde een winkelier aan de NOS.

"De dader is een blanke man van ongeveer 25 jaar, hij had een camouflagebroek aan. Hij heeft zijn hulzen weggegooid en zijn mitrailleur herladen. Ik deed snel de rolluiken naar beneden en ik heb mij in de winkel verscholen." Volgens de winkelier was het zeer druk op het moment van de schietpartij.

Ook volgens andere getuigen heeft de raid in het winkelcentrum minutenlang geduurd. De dader heeft daarna zelfmoord gepleegd, naar verluidt met een ander wapen dan met de mitrailleur waarmee hij heeft gevuurd.

Er waren geruchten dat er een tweede schutter in het winkelcentrum aanwezig was, maar volgens de NOS heeft de politie die niet aangetroffen. De politie heeft de omgeving van het winkelcentrum afgezet. Op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn werd een crisisvergadering gehouden. Daarop is beslist om drie andere winkelcentra in de stad te sluiten. Getuigen worden opgevangen in een buurtcentrum.

Het is de tweede dodelijke schietpartij in 8 dagen tijd in de gemeente. Op 2 april vielen al eens 2 doden bij een nachtelijke schietpartij. Volgens burgemeester Eenhoorn is er echter geen enkel verband tussen beide schietpartijen.