Duizenden Spanjaarden betogen tegen de ETA

In de Spaanse hoofdstad Madrid hebben duizenden mensen betoogd tegen de ETA, de Baskische afscheidingsbeweging. De manifestanten eisten dat niemand die van ver of dichtbij iets met de ETA te maken heeft, mag deelnemen aan de verkiezingen.

Op 22 mei zijn er in Spanje gemeenteraadsverkiezingen In februari is een nieuwe radicale Baskisch-nationalistische partij gesticht, Sortu. Het hooggerechtshof heeft Sortu verboden met als argument dat het een heruitgave is van de extremistische ontbonden Batasuna-partij, maar Sortu kan nog in beroep gaan.

Ook hebben de separatisten het bondgenootschap Bildu ("Verzameling") in het leven geroepen, waarvan de kern uit twee kleinere, legale Baskische partijen bestaat. De coalitie rekent erop in 55 plaatsen in Spaans Baskenland en de aangrenzende regio Navarra de burgemeester te kunnen leveren.

De ETA heeft op 10 januari een permanent en unilateraal staakt-het-vuren aangekondigd. Madrid vindt die aankondiging onvoldoende en eist de inlevering van alle wapens.