Gbagbo's troepen heroveren terrein in Abidjan

In Abidjan, de belangrijkste stad in Ivoorkust, hebben de troepen van de vorige president Laurent Gbagbo terrein heroverd op de strijders van de internationaal erkende president Alassane Ouattara. Dat zeggen de Verenigde Naties.

Volgens de VN gebruikt Gbagbo nog altijd zware wapens en heeft hij van de vredesgesprekken de voorbije dagen gebruik gemaakt om zijn positie opnieuw te verstevigen.

De Franse ambassade in Abidjan is aangevallen en daarbij zijn granaten en een raket gebruikt. Maar Gbagbo ontkent dat zijn strijders achter de aanval zitten.

Gbagbo, de vorige president, weigert sinds de verkiezingen van november de macht over te dragen aan Ouattara, die internationaal erkend wordt als de nieuwe president. De strijd escaleerde na verschillende bemiddelingspogingen. Gbagbo houdt zich schuil in een bunker in Abidjan. Die bunker wordt belegerd door strijders van Ouattara.

Ouattara zelf zit in een hotel in Abidjan. Dat hotel wordt beschermd door troepen van de VN. Nu zou er ook gevochten zijn in de buurt van dat hotel. Volgens de Verenigde Naties beschikt Gbagbo nog steeds over een groot arsenaal aan zware wapens.Ook volgens de VN heeft Gbagbo nu opnieuw de controle over twee districten in Abidjan.

Ondanks de aanhoudende gevechten gaat de Europese Unie de economische sancties tegen Ivoorkust versoepelen. Ouattara had daarom gevraagd. Vanuit de havens van Abidjan en San Pedro, de belangrijkste havensteden, kunnen opnieuw schepen met cacao vertrekken.