Khaddafi krijgt bezoek van Afrikaanse leiders

Vijf Afrikaanse leiders gaan dit weekend op bezoek in Libië. In naam van de Afrikaanse Unie gaan ze bemiddelen over een staakt-het-vuren tussen de troepen van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi en de rebellen. De Congolese president Joseph Kabila zou ook deelnemen aan de missie.

De afgelopen dagen concentreren de gevechten in Libië zich voornamelijk rond de oostelijke stad Ajdabiya en rond Misurata, de enige stad in het westen van het land die in handen van de rebellen is. De rebellen zeggen dat ze een aanval van Khaddafi's troepen op Misurata hebben afgeslagen. Daarbij zouden vijf rebellen zijn gedood.

De Afrikaanse Unie (AU) stuurt een bemiddelingsmissie naar Tripoli én naar Benghazi, de oostelijke stad die een bolwerk is van de rebellen. De AU heeft de toestemming gevraagd en gekregen van de NAVO om de poging te wagen.

Vijf presidenten zijn op weg naar Libië. Daar is de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bij en naar verluidt ook de Congolese president Joseph Kabila en zijn Oegandese ambtsgenoot Yoweri Museveni. De leiders van Mali en Mauretanië vervolledigen de missie.

De vijf gaan de komende drie dagen praten met vertegenwoordigers van Khaddafi's regime en daarna met de Nationale Raad, de overgangsregering van de rebellen in Benghazi. De doelstellingen van de missie zijn een onmiddellijk staakt-het-vuren en de start van onderhandelingen tussen beide zijden in het conflict.

De Europese Unie gaat binnenkort humanitaire hulp naar de rebellen-enclave Misurata brengen.