Syrische politie schiet opnieuw met scherp

In Syrië blijft het bijzonder onrustig. In tenminste twee steden hebben de ordediensten vandaag opnieuw met scherp geschoten op demonstranten. Dat gebeurde in de zuidelijke stad Deraa en ook in Latakia zou er vanmorgen geschoten zijn.

In Deraa, waar het protest weken geleden begon, draaide de begrafenis van de slachtoffers van het protest van gisteren uit op een demonstratie tegen de regering. De politie gebruikte traangas en schoot ook met scherp om de manifestatie uiteen te drijven.

Ook in de havenstad Latakia schoot de politie op betogers volgens ooggetuigen. Er zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt en mogelijk vielen er ook doden. Volgens ooggetuigen spoelden tankwagens met water het bloed van de straten.

Gisteren was de bloedigste dag in Syrië sinds het begin van de manifestaties. Volgens de Syrische mensenrechtenorganisatie zijn er in één dag 37 betogers gedood, in vier verschillende steden, onder meer in Deraa (foto). Toch lijkt de oppositie niet van plan om de strijd op te geven. Activisten hebben een oproep gelanceerd voor dagelijkse protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad.

"Saboteurs"

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft het geweld in Syrië toegeschreven aan saboteurs. "Syrië respecteert het recht om te betogen, maar saboteurs zijn geïnfiltreerd in de rangen van de manifestanten en hebben het vuur geopend op de betogers en de politie. Zo veroorzaken ze geweld en chaos", aldus de Syrische minister. Hij voegde er nog aan toe dat die incidenten de economie van Syrië schade toebrengen.