Tahrirplein weer het toneel van grimmig protest

In de Egyptische hoofdstad Caïro is het tot een clash gekomen tussen het leger en demonstranten en daarbij zijn twee doden gevallen. Op het iconische Tahrirplein zijn voor de tweede dag op rij duizenden mensen bijeengekomen.
Betogers die gewond raken in een gevecht met ordediensten, wrijven het bloed uit over hun handen of hun gezicht.

Op 11 februari 2011 moest president Hosni Moebarak opstappen na 18 dagen van grootschalige protesten op het Tahrirplein. Moebarak was 30 jaar president geweest en moest de macht afstaan aan de Militaire Raad, de legerleiding.

Gisteren kwamen opnieuw tienduizenden mensen op het Tahrirplein voor wat ze "de vrijdag van rechtvaardigheid en zuivering" noemen. De manifestanten eisen dat Moebarak en andere toplui van het regime voor de rechter gebracht worden.

Maar vannacht hebben soldaten een tentenkamp van demonstranten opgebroken op het Tahrirplein en daarbij is het tot gevechten gekomen. Sindsdien is het erg onrustig. Vandaag stroomt het volk weer toe op het plein, maar de sfeer is deze keer erg grimmig. Her en der werd geschoten. Daarbij zijn zeker twee mensen omgekomen en vijftien anderen raakten gewond. Het leger ontkent dat het met scherp heeft geschoten.