Vaticaan: "Vangheluwe moet België verlaten"

Bisschop Roger Vangheluwe moet België verlaten en hij moet een "spirituele en psychologische" behandeling volgen. Dat is de officiële straf die het Vaticaan uitspreekt voor de Brugse bisschop, nu de feiten juridisch verjaard zijn. "Hij heeft België al verlaten om zich bij deze beslissing neer te leggen", klinkt het.

Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, bekende vorig jaar op 23 april dat hij zijn neef jarenlang heeft misbruikt. De bekentenis veroorzaakte heel wat ophef en was het startschot voor een zwarte periode voor de kerk in België.

Het parket opende een onderzoek naar de feiten die Vangheluwe pleegde, maar deze week bleek dat die met zekerheid verjaard zijn.

Velen vroegen dat het Vaticaan Vangheluwe uit de kerk zou zetten of toch zeker een straf zou opleggen, maar bij de pauselijke vertegenwoordigers klonk het dat er aan de zaak gewerkt werd. Nu de feiten juridisch verjaard zijn, komt het Vaticaan met de strafmaat. Maar van een laïcisering is geen sprake.

"De Congregatie voor de Geloofsleer, bevoegd om recht te spreken over de meest ernstige delicten tegen de zeden, heeft de zaak van Roger Vangheluwe onderzocht. De Congregatie heeft besloten dat mgr. Vangheluwe, zelfs al zijn de feiten van seksueel misbruik tegenover zijn neef gepleegd volgens de normen van het kerkelijke recht verjaard, België moet verlaten en gedurende een periode een spirituele en psychologische behandeling moet volgen", zo staat er in de mededeling van Giacinto Berloco, de apostolsche nuntius in ons land.

"Roger Vangheluwe heeft intussen België al verlaten om zich bij deze beslissing neer te leggen", klinkt het nog bij de nuntius.