Duizenden mensen herdenken slachtoffers

In Nederland zijn zondag duizenden mensen samengekomen voor een herdenkingsbijeenkomst bij winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Velen van hen hadden kaarsen vast. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn sprak van een "pikzwarte dag".

Eenhoorn bedankte alle hulpverleners en met name "de helden van De Ridderhof". "Met gevaar voor eigen leven hebben zij geprobeerd andere mensen te redden. En een van hen is daadwerkelijk daarbij omgekomen".

Hij zei dat zijn gemeente sterker uit dit drama zal komen, maar het nooit zal vergeten en hij citeerde een gedicht van Bert Schierbeek: "Kijk het is veel erger dan je denkt, als je denkt, is het nog erger". "Niet alleen voor de slachtoffers, maar voor de hele maatschappij", zo voegde hij eraan toe.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte zei dat sommige dingen niet in woorden zijn te vatten. "Dit is een drama dat diepe wonden heeft geslagen in de samenleving van Alphen". Hij bedankte alle hulpverleners. Rutte zei ook nog dat de koningin intens, intens meeleeft. "Heel Nederland staat om jullie heen", zei de premier.

Na afloop van de toespraken was er een moment van stilte.