Linkse kandidaat Humala wint in Peru

In Peru ziet het ernaar uit dat de linkse kandidaat Ollanta Humala (foto) de 1e ronde van de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Volgens de voorlopige resultaten haalt hij niet de absolute meerderheid en komt er dus een tweede ronde. Daarin neemt hij het waarschijnlijk op tegen Keiko Fujimori.

Humala is een gewezen militair. Hij wil de armoede in Peru bestrijden door de opbrengst van de minerale rijkdom van het land, gas en allerlei ertsen onder meer, beter te verdelen onder de hele bevolking. Hoewel, onder de vorige president Alan García de economie met gemiddeld zeven procent groeide, heeft het merendeel van de straatarme bevolking daar weinig van gemerkt. Nog steeds verdient één op de drie Peruvianen minder dan drie dollar per dag.

In de tweede ronde over twee maanden moet Humala het wellicht opnemen tegen Keiko Fujimori, de 35-jarige dochter van gewezen president Alberto Fujimori. Haar vader werd in 2007 nog veroordeeld voor mensenrechtenschendingen. In het verleden liet ze al vallen dat als ze aan de macht komt, ze haar vader zijn misdaden waarschijnlijk zal kwijtschelden.

Vijf jaar geleden won de 48-jarige Humala ook de eerste ronde, maar hij verloor uiteindelijk tegen Alan García. Nu haalt hij, volgens verkiezingswaakhond "Transparencia", 31,7 procent en Keiko Fujimori 23,3 procent. Ze worden gevolgd door Pedro Pablo Kuczynski, een oud-Wereldbankeconoom en voormalige eerste minister, die 18,3 procent haalt. Oud-president (2001-2006) Alejandro Toledo strandt op 15,9 procent.

Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa noemt de keuze tussen Humala of Fujimori als "kiezen tussen aids en terminale kanker". Volgens de schrijver hebben beide kandidaten antidemocratische trekjes. De schrijver verwijst hiermee naar het regime van Fujimori's vader en naar de banden tussen Humala en Hugo Chávez. Bij zijn vorige verkiezingsdeelname werd Humala nog openlijk gesteund door de president van Venezuela. Nu heeft de presidentskandidaat afstand genomen van Chávez.