Meerderheid IJslanders verwerpt Icesave-akkoord

In IJsland heeft een meerderheid van de bevolking in een referendum het nieuwe Icesave-akkoord verworpen. De IJslandse premier betreurt de uitslag van het referendum en vreest dat de zaak voor een Europese rechtbank zal komen.

Eind 2008 ging de IJslandse internetbank Icesave failliet. Vooral Britse en Nederlandse spaarders verloren toen veel geld. Groot-Brittannië en Nederland beslisten daarom om hun gedupeerde landgenoten, in totaal ging het om zo'n 340.000 spaarders, uit te betalen, maar eisten dat geld later terug van IJsland. Het gaat om een bedrag van zo'n 3,9 miljard euro.

De IJslandse regering maakte vorig jaar al eens een overeenkomst over een afbetalingsplan met Groot-Brittannië en Nederland. Dat akkoord werd toen in een referendum door 93 procent van de IJslanders weggestemd. De centrumlinkse regering van premier Johanna Sigurdardottir onderhandelde daarom opnieuw met de twee landen en werkte een nieuwe regeling uit. Daarin wordt een afbetalingsplan voorgesteld dat loopt tot 2046.

Hoewel aan de hand van de peilingen een kleine meerderheid voor de nieuwe regeling werd verwacht, blijkt volgens de eerste resultaten dat ook dit akkoord weggestemd wordt. Na het tellen van zo'n 70 procent van de stemmen, zou bijna 58 procent van de kiezers het akkoord afgekeurd hebben.

Premier: "Slechtste optie gekozen"

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir (foto) betreurt de uitslag van het referendum. "De slechtste optie is gekozen", reageerde de premier. Volgens Sigurdardottir dreigt er een economische en politiek crisis op het eiland. "We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen."

Sigurdardottir vreest ook dat de zaak nu voor een Europese rechtbank zal komen. De kans dat er een nieuw akkoord met Groot-Brittannië en Nederland kan worden gesloten, wordt namelijk heel gering geschat. Een uitspraak voor een Europese rechtbank zou de IJslanders echter nog meer kunnen kosten dan de door de regering uitgewerkte regeling, wordt gevreesd.

"Nederland moet IJsland voor rechter dagen"

Icesaving, een organisatie waarbij 250 grote Nederlandse spaarders zijn aangesloten, wil alvast dat de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager nog deze week de IJslandse regering voor de rechtbank daagt. Volgens de organisatie heeft verder praten met de IJslanders geen zin meer. De spaarders verwachten dat een snelle, voor Nederland gunstige uitspraak mogelijk is.

Ook Jan Kees de Jager zelf vindt dat een rechter zich nu moet uitspreken. "Ik ben zeer teleurgesteld dat het Icesave-akkoord het niet gehaald heeft. Dat is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland. De tijd van onderhandelen is nu voorbij. IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter."