NAVO neemt tanks van Khaddafi onder vuur

De vliegtuigen van de NAVO hebben vandaag in Libië de troepen van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi bestookt. Daarbij zijn 25 tanks vernietigd, meldt een woordvoerder van het bondgenootschap. Intussen heeft Khaddafi gepraat met vijf Afrikaanse bemiddelaars.

In de buurt van de stad Misurata, waar de rebellen al wekenlang onder vuur liggen van de troepen van Khaddafi, hebben NAVO-vliegtuigen 14 tanks van Khaddafi uitgeschakeld. Gisteren vielen er bij de gevechten in de stad nog 11 doden, zowel rebellen als burgers.

Ook in Ajdabiya, aan het oostelijke front, wordt weer zwaar gevochten. Daar hebben NAVO-vliegtuigen 11 tanks van Khaddafi vernietigd. De troepen van Khaddafi proberen de stad opnieuw in te nemen. Volgens bronnen in het ziekenhuis van Ajdabiya zijn sinds gisteren al 13 doden gevallen in de stad.

Ajdabiya is van groot strategisch belang. Als de troepen van Khaddafi erin slagen de stad weer in te nemen, ligt de weg open naar Benghazi, het bolwerk van de rebellenbeweging tegen het regime van de Libische leider.

Afrikaanse bemiddeling

In Libië heeft kolonel Khaddafi vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie ontvangen in zijn tent in de hoofdstad Tripoli. De Afrikaanse Unie gaat bemiddelen om een einde te maken aan de gevechten tussen het leger en de opstandelingen, om humanitaire hulp mogelijk te maken en onderhandelingen voor te bereiden.

Het gaat om de presidenten (foto, vlnr) Amadou Toumani Touré van Mali, Jacob Zuma van Zuid-Afrika, Denis Sassou Nguesso van Congo-Brazzaville en Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië, en Jean Ping, de voorzitter van de Afrikaanse Unie. Later gaat de delegatie naar de rebellen in Benghazi.