Oude bekenden dingen naar presidentschap Peru

In Peru vinden vandaag presidentsverkiezingen plaats. Onder meer enkele oude bekenden strijden om het hoogste ambt, zoals ex-president Alejandro Toledo, voormalig presidentskandidaat Ollanta Humala en de dochter van de verdreven president Alberto Fujimori.

De linkse, nationalistische presidentskandidaat Ollanta Humala (eerste foto in tekst) voerde afgelopen week de laatste peilingen aan met zo’n 27 à 28 procent van de stemmen. Humala, een voormalige officier uit het Peruaanse leger, was al eens kandidaat in 2006. Hij moest het toen in de tweede ronde afleggen tegen Alan García, die al eens twee ambtstermijnen president was geweest in de jaren 80.

Humala wordt als een bondgenoot van de Venezolaanse president Hugo Chávez beschouwd. In 2006 kostte zijn band met Chávez hem de overwinning. Maar Humala is naar eigen zeggen niet meer de man uit 2006. “Peru is veranderd en ook ik ben veranderd”, aldus Humala, die al enkele weken herhaalt dat “het model dat in Venezuela wordt toegepast, in Peru niet toepasbaar is” en hijzelf niet te vergelijken is met Chávez.

Ook ex-president Alejandro Toledo (tweede foto in tekst) doet opnieuw een gooi naar het hoogste ambt. Toledo, die overigens een vrouw met Belgische roots heeft, werd rond de eeuwwisseling internationaal bekend als de leider van de oppositie tegen de toenmalige president Alberto Fujimori. Hij kreeg Fujimori zover om nieuwe verkiezingen te organiseren en won die van de voormalige president García. Die laatste volgde Toledo dan weer op in 2006.

Alberto Fujimori zelf vluchtte destijds naar zijn geboorteland Japan. Bij zijn terugkeer naar Latijns-Amerika werd hij opgepakt in Chili en uitgeleverd aan Peru. Hoewel hij momenteel in een Peruaanse cel zit wegens fraude, staat zijn naam toch op de kieslijsten, zij het dan met een andere voornaam. Zijn dochter Keiko (foto bovenaan, midden) is namelijk ook kandidaat. Volgens de laatste peilingen zou ze zo’n 20 procent van de stemmen krijgen en het daarmee net iets beter doen dan Toledo.

Als we de peilingen mogen geloven, lijkt Humala goed op weg om als winnaar van de eerste ronde uit de bus te komen. De strijd voor de tweede plaats lijkt spannender te worden. Vermoedelijk wordt het dus Keiko Fujimori of Alejandro Toledo. Maar ook de voormalige eerste minister Pedro Pablo Kuczynski, bijgenaamd “El gringo” wegens zijn dubbele Peruaans-Amerikaanse nationaliteit, maakt een goede kans. Als geen van de kandidaten 50 procent haalt, wat zo goed als zeker is, wordt op 5 juni een tweede ronde gehouden.