Vliegtuigcrash Kaczynski herdacht in Polen

In Polen en Rusland is de vliegtuigcrash van een jaar geleden nabij de Russische stad Smolensk herdacht. 96 mensen kwamen toen om het leven, onder wie de Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw.

Op 10 april 2010 was een Toepolev-154 met onder meer de Poolse president en andere toppolitici onderweg naar Smolensk voor een herdenking van een bloedbad tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het toestel kort voor de landing neerstortte. Op het moment van het ongeluk hing er een dichte mist boven de luchthaven.

In Polen vinden vandaag verschillende religieuze plechtigheden plaats om de ramp te herdenken. Een jaar na de crash heerst er nog steeds verdeeldheid over de oorzaak van het ongeluk. Daarom zijn er naast de officiële herdenkingsplechtigheden ook herdenkingsplechtigheden van de oppositiepartij van Jaroslaw Kaczynski (foto bovenaan), de tweelingbroer van de overleden president.

De Poolse president Bronislaw Komorowski en premier Donald Tusk (foto links) legden in de Poolse hoofdstad Warschau een bloemenkrans neer aan de herdenkingsplaat voor de slachtoffers. Op hetzelfde moment hield Kaczynski een herdenking aan het presidentieel paleis.

Kaczynski heeft forse kritiek op de Poolse regering omdat die het onderzoek naar de crash overliet aan Rusland. Uit dat Russisch onderzoek bleek dat de schuld voor het ongeval bij de Poolse passagiers lag. De Poolse politici zouden de bemanning onder druk hebben gezet om toch te landen, ondanks de slechte weersomstandigheden. Volgens het Russische rapport zou er ook geen toestemming geweest zijn van de verkeersleiders in Smolensk. Polen noemde een aantal van de conclusies ongegrond.