VN beschiet de residentie van Gbagbo

In Ivoorkust hebben Franse troepen en soldaten van de VN-vredesmacht de residentie van Laurent Gbagbo beschoten in Abidjan. Volgens de VN was het de bedoeling om de zware wapens van Gbagbo uit te schakelen.

Eerder hadden soldaten van Gbagbo mortieren afgevuurd op het Golf Hotel in Abidjan (kleine foto), waar Alassane Ouattara al enkele maanden verscholen zit. De mortieren zouden volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties afgevuurd zijn vanuit de residentie van Gbagbo of van plaatsen dicht bij de residentie. Het hotel is ook beschoten met machinegeweren.

Het hotel wordt al geruime tijd bewaakt door vredessoldaten van de VN. Eén VN-soldaat zou gewond zijn geraakt bij de aanval van Gbagbo's soldaten.

Daarop hebben helikopters van de Franse en VN-troepen de residentie bestookt. Het gebouw is gedeeltelijk vernield en er stijgt rook uit op. Het is niet duidelijk of Gbagbo zich in de residentie bevindt.

Ook de Britse ambassade, die vlak bij het hotel ligt, kwam onder vuur te liggen. Volgens de BBC werd de ambassade geraakt door kogels en kwam een mortiergranaat in de tuin van het gebouw terecht. De Britse ambassade werd daarom ontruimd. Ook diplomaten van andere landen werden geëvacueerd.

De troepen van Ouattara blijven van hun kant de residentie van Gbagbo belegeren, nu al voor de 4e dag op rij. Gbagbo zou er ondergedoken zitten in een bunker onder de grond. Hij weigert tot nog toe de macht over te dragen aan Ouattara, hoewel die in november de verkiezingen had gewonnen.

Ouattara heeft inmiddels het grootste deel van Ivoorkust in handen. Alleen in de economische hoofdstad Abidjan blijven de troepen van Gbagbo stevig strijd leveren. De voorbije dagen heroverden ze zelfs opnieuw terrein op Ouattara's soldaten. Volgens de Verenigde Naties maakte Gbagbo van de vredesgesprekken van de voorbije dagen gebruik om zijn positie opnieuw te verstevigen.