"Rehabilitatie is ontzettend belangrijk"

Bertrand Cantat, de voormalige zanger van de Franse rockgroep Noir Désir die in 2004 werd veroordeeld voor onvrijwillige doodslag, zal volgend jaar optreden in ons land. In zijn eigen land wekt zijn terugkeer op het podium nogal wat beroering.

Bertrand Cantat kwam in 2007 vrij nadat hij vier jaar in de cel had gezeten voor de moord op zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant. Hoewel hij sindsdien af en toe concerten heeft gegeven, wekt zijn terugkeer naar het (theater)podium deze keer nog meer beroering.

Cantat werkt mee aan de theaterproductie "Des femmes - Les Trachiennes, Antigone et Electre" ("Vrouwen van Trachis, Antigone, Elektra"), een bewerking van de Griekse tragedies van Sophokles. De regisseur, de Canadees-Libanees Wajdi Mouawad, vroeg hem om de muziek voor het stuk te componeren en een vleugje rock aan de klassiekers toe te voegen.

Cantat staat op het podium als deel van de moderne versie van het Griekse koor. In die hoedanigheid zal hij optreden in Frankrijk, Canada en België (in ons land wordt de productie opgevoerd in het Theater van Namen).

In zijn eigen land is er veel reactie gekomen op de voorstelling met Cantat, vooral toen bekend raakte dat die ook geprogrammeerd staat op het prestigieuze Festival van Avignon in juli. Jean-Louis Trintignant, de vader van Marie Trintignant, weigert naar het festival te gaan als protest tegen de aanwezigheid van Cantat. Die liet daarop weten dat hij zijn optredens afzegt. Ook voor opvoeringen in Canada laat hij verstek gaan.

In het Theater van Namen zal Cantat volgend jaar wel op het podium staan. Patrice Copé, de directeur van het theater, verdedigt zijn deelname in het kader van de noodzaak tot reïntegratie van ex-gedetineerden. "Rehabilitatie in onze maatschappij is ontzettend belangrijk", zei hij in een tv-interview. "Ex-gedetineerden moeten weer volwaardige burgers worden en als burgers kunnen werken en leven".

Meest gelezen