"Er bestaat helemaal geen Vlaams front"

"Er bestaat aan Vlaamse kant helemaal geen consensus over de Octopusnota." Dat schrijft Groen!-voorzitter Wouter Van Besien in een opiniestuk in De Morgen. Volgens Van Besien hebben Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) het onterecht over Vlaamse eensgezindheid.

De Octopusnota is de uitgeschreven tekst van een speech die Vlaams minister-president Kris Peeters in 2008 gegeven heeft, zegt Van Besien in "De ochtend" op Radio 1. De speech ging over het communautaire standpunt van de toenmalige Vlaamse regering en is als bijlage opgenomen in het huidige Vlaamse regeerakkoord.

Van Besien benadrukt dat Groen! deze Octopusnota nooit heeft goedgekeurd. "Maar Open VLD en SP.A gingen in recente standpunten lijnrecht tegen de nota in", schrijft Van Besien in De Morgen.

Het zit Van Besien dan ook hoog dat De Wever zich opwerpt als woordvoerder van de Vlaamse partijen en dat Peeters vindt dat iedereen die anders denkt dan de Octopusnota moet zwijgen. De Groen!-voorzitter noemt dit "arrogant". "Er is geen Vlaams front, maar men doet een beetje alsof."

Volgens Van Besien is er ook geen Franstalig front. "Analyseer de standpunten van PS (versterk de gewesten!) en die van CDH (vergeet de gemeenschappen niet!) en je zult merken dat er ook daar grote verschillen zitten."

Van Besien vindt het trouwens helemaal niet problematisch dat er binnen een taalgemeenschap geen eensgezindheid is. Het "frontdenken" is eigenlijk een beetje passé, zegt Van Besien. "Het is net door samen creatief te zijn dat je naar een gezamenlijke visie op een staatshervorming kunt gaan. Een verdere polarisering biedt geen oplossing."