"Rebellen willen wat stoer doen met een geweer"

De Vlaamse cameraman Eric Fux is niet erg positief over de Libische rebellen. Hij zag vooral jongens zonder militaire ervaring die niet veel uitspoken op het slagveld. "Bij het eerste schot dat in hun richting wordt gelost, trekken ze zich in grote paniek terug." In "De ochtend" deed hij zijn verhaal.

Het voorbije weekend bereikten ons onrustwekkende berichten over de stad Misurata, die wordt aangevallen door de troepen van Khaddafi. De situatie is er zo gevaarlijk dat mensen per boot wegvluchten naar de oostelijke havenstad Benghazi, die in handen is van de rebellen.

De Vlaamse cameraman Eric Fux zag het allemaal met zijn eigen ogen gebeuren. Fux is sinds gisteren opnieuw in ons land. In "De ochtend" ontkende hij dat hij terugkwam omdat het te gevaarlijk werd voor journalisten in Libië. "We zijn dat gewoon en het lijkt gevaarlijker op een afstand dan het ter plaatse werkelijk is."

Fux stond zaterdag op de kade toen een Griekse ferry met vluchtelingen aankwam in de haven van Benghazi. "Die mensen, vooral buitenlandse gastarbeiders, waren er al bij al nog goed aan toe. Ze waren vooral moe na die lange overtocht."

"Het is merkwaardig dat er momenteel niet zo'n grote uittocht is van Libiërs. Ik denk dat de mensen vooral bang zijn voor die overtocht omdat de schepen ook onder vuur worden genomen en de haven wordt gebombardeerd door de troepen van Khaddafi."

Wat vertellen de vluchtelingen over de gebeurtenissen in Misurata? "Er wordt vooral gesproken over willekeurige beschietingen en bombardementen. In de tuin, op straat, en zonder reden. Er wordt letterlijk om elk huis gevochten. Een vluchteling vergeleek de situatie met Hiroshima. Enkele collega's maken eerder de vergelijking met Stalingrad of Sarajevo."

Over het gebruik van clusterbommen heeft Fux niets gehoord. "Ik heb die foto's ook gezien in The New York Times, maar daar kan ik niets meer over zeggen."

"Bij eerste schot trekken ze zich in grote paniek terug"

Soms worden de rebellen "een zootje ongeregeld" genoemd. "Dat klopt", zegt Fux. "Het zijn vooral studenten, of jongeren die zich student noemen. Alleszins jongens zonder militaire ervaring die niet veel uitspoken op het slagveld en eerder stoer willen doen met een geweer. Bij het eerste schot dat in hun richting wordt gelost, trekken ze zich in grote paniek terug."

Geen positieve woorden over de rebellen dus. "Maar ik denk ook dat het leger van Khaddafi niet in staat is om veel weerwerk te bieden of de rebellen een beslissende nederlaag toe te dienen", aldus Fux, die denkt dat de rebellen hopen dat de NAVO het werk voor hen zal opknappen. "Ze weten dat ze het zelf niet aankunnen. Het is niet duidelijk wie het commando voert en er is geen militaire hiërarchie."

"Bij een tussenkomst van de NAVO is het regime uiteindelijk altijd al gevallen. Maar dat kan in Libië nog een tijdje duren", besluit Fux.