"Samenwerken levert grote meerwaarde op"

Het Toneelhuis in Antwerpen, het grootste stadstheater uit Vlaanderen, en Toneelgroep Amsterdam, het grootste gezelschap van Nederland, zullen vanaf 2013 samen producties maken. Guy Cassiers en Ivo van Hove, de artiestieke leiders van beide gezelschappen, zullen elk twee regies voor hun rekening nemen.

Cassiers en Van Hove (foto) kennen elkaar al lang. Cassiers speelde mee in "Geruchten", Van Hoves allereerste productie uit 1981. "We komen voort uit eenzelfde artistieke grond en hebben daarna elk een geheel eigen theatertaal ontwikkeld", zegt Van Hove. "Het wordt spannend en stimulerend Guy en zijn huis met het onze samen te brengen."

De Belg Van Hove staat tien jaar aan het hoofd van Toneelgroep Amsterdam. Hij werkte eerder samen met NTGent, onder andere voor de producties "Oresteia" en "La grande bouffe". "Uit die intense samenwerking is gebleken dat samenwerken een grote meerwaarde oplevert", vindt hij.

Cassiers is sinds 2006 artistiek leider van het Toneelhuis. Hij verving het klassieke model van stadstheater door een nieuw model waarbij hij theatermakers als Benjamin Verdonck en Olympique Dramatique uitnodigde. Nu wil hij ook een vast ensemble aan dat model toevoegen en een repertoire opbouwen. "Repertoire en ensemble zijn de twee kernwoorden van onze samenwerking", zegt hij. "Ik kijk ernaar uit om met een grote groep acteurs aan de slag te kunnen gaan."