"Waarmee is Bart De Wever nog bezig?"

Open VLD, SP.A en CD&V sparen hun kritiek niet op de houding van Bart De Wever en de N-VA bij de politieke onderhandelingen. "Waarmee is die mens nog bezig", zegt Bruno Tobback in "De ochtend" op Radio 1. "Het is tijd dat hij stopt met dwaze spelletjes te spelen."
Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bruno Tobback (SP.A) en Servais Verherstraeten (CD&V)

Afgelopen weekend wierp Bart De Wever een nieuwe knuppel in het politieke hoenderhok door te stellen dat de tijd nu echt wel op is. Tegen eind april wil hij duidelijkheid over het lot van de huidige onderhandelingen. CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten vindt dat hij te hard van stapel loopt. "De tijd is nooit op. Weglopen van de tafel is geen alternatief. Ik ga ervan uit dat de N-VA haar meer dan 1 miljoen kiezers niet in de steek zal laten."

Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten vindt het dan weer "tijd om kleur te bekennen". "Ik kan alleen maar vaststellen dat er geen resultaten zijn." Volgens SP.A-Kamerfractieleider Bruno Tobback is het juist de schuld van De Wever dat het zo lang aansleept. "Ik kan alleen maar vaststellen dat het Bart De Wever en de N-VA zijn die maken dat we sinds januari nog geen enkele keer rond de tafel hebben kunnen zitten. Dan vraag ik mij af: waarmee is die mens nog bezig?"

Tobback stelt met verbazing vast dat de N-VA in de peilingen een grote aanhang blijft behouden. "Hoe meer lucht er in die ballon komt, hoe meer die van de werkelijkheid lijkt af te drijven", stelt hij. "Het is tijd dat de winnaar van de verkiezingen stopt met dwaze spelletjes te spelen", klink het ook.

Verherstraeten verwijt De Wever vooral dat hij te veel soloslim wil spelen. "Het ware beter dat De Wever ook wat meer overleg pleegde, zoals Di Rupo dat doet bij de Franstaligen. Hij is de Vlaamse politieke leider op dit moment. Hij moet wat meer terugkoppelen om zo de irritaties bij de andere Vlaamse partijen weg te werken en resultaten te boeken."

De CD&V'er blijft er wel bij dat de N-VA in de regering moet. "Het is evident dat de as van de regering in de handen moet zijn van de N-VA en de PS." Rutten lijkt minder overtuigd van die noodzaak. "Wie die regering maakt, is een heel andere discussie, als ze maar richting geeft en een toekomstplan heeft, dat is onze opstelling", zegt ze. De Open VLD'ster herhaalt ook de vraag van haar partij om het sociaal-economische los te trekken uit de onderhandelingen.

Alle drie de deelnemers aan het debat in "De ochtend" benadrukken dat er geen nieuwe regering kan komen zonder een verregaande staatshervorming. Maar, zo zegt Rutten (foto): "Wij willen ook een België dat beter functioneert, ik stel vast dat er één partij is die dat niet wil: de N-VA. Er is ook één partij die geen duidelijkheid wil scheppen over het einddoel van deze onderhandelingen: de N-VA."

Verherstraeten benadrukt nog dat er volgens hem geen deadline is. "Wouter Beke (CD&V) zal onderhandelen zolang hij voelt dat hij vooruitgang kan boeken", klinkt het. Nieuwe verkiezingen zijn voor geen van de drie een optie. Ook voortdoen in de huidige situatie tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 om de verkiezingen dan te laten samenvallen, vindt niemand een goed idee.

N-VA: "Begrijpen ergernis niet"

Bij de N-VA begrijpen ze de ergernis van Verherstraeten dat De Wever te weinig zou terugkoppelen naar de andere Vlaamse partijen niet goed. "Het is toch koninklijk onderhandelaar Wouter Beke die de werkzaamheden regelt. Onze deur heeft altijd opengestaan", luidt het. N-VA-voorzitter Bart De Wever wil verder niet te veel commentaar geven op de kritiek van de drie politici.