Bof-virus in de Kempen komt uit Nederland

De laatste weken hebben tientallen inwoners van de Antwerpse Kempen de bof gekregen, ook bekend onder de naam "dikoor". Tot nu toe zijn al meer dan 60 gevallen geregistreerd. Het virus komt overwaaien uit Nederland. Daar zijn al zeker 600 gevallen van bof geregistreerd.

De uitbraak in België concentreerde zich eerst in de gemeente Arendonk, maar intussen zijn er ook al heel wat gevallen opgedoken in Mechelen. De meeste kinderen worden gevaccineerd tegen de bof, maar het zou hier gaan om een mutatie van het virus dat resistent is tegen het vaccin.

Ondanks de sterke toename van het aantal bof-gevallen zegt Toezicht Volksgezondheid dat er geen reden is tot paniek en dat extra voorzorgsmaatregelen niet nodig zijn. "De bof is een typische voorjaarsziekte en het ergste zou inmiddels achter de rug moeten zijn", zegt Koen De Schrijver van Toezicht Volksgezondheid. "De ziekte ziet er wel pijnlijk en imposant uit, maar eigenlijk is de bof niet zo gevaarlijk als de ziekte wel lijkt te zijn."

Hoe het komt dat de ziekte plots is uitgebroken in Nederland en België, is niet helemaal duidelijk. "De ziekte komt vaker in cyclische opstoten. Bovendien is zo'n vaccinatie nooit 100% sluitend, zeker niet op lange termijn. Maar de voornaamste mogelijke reden voor de uitbraak is dat het misschien om een subtype van het virus gaat, een soort mutatie waar de huidige vaccinatie weinig aan verhelpt", aldus De Schrijver.