Controversieel werk "Piss christ" zwaar beschadigd

Het controversiële kunstwerk "Piss christ" van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano, is gisteren in een museum in Avignon zwaar beschadigd. Ook het werk "Zuster Jeanne Myriam" van Serrano werd door de vandalen bewerkt.

"Piss christ" is een foto van een plastic kruisbeeld ondergedompeld in een glas vol urine. De foto uit 1987 werd destijds zwaar bekritiseerd, hoewel de kunstenaar zichzelf als christen bestempelt. In de VS voerden enkele senatoren zelfs campagne tegen het "blasfemische" kunstwerk.

Ook het werk "Zuster Jeanne Myriam" van Serrano werd door twee mannen gisteren net na de opening van het museum vernield. De twee mannen hadden een hamer en een pikhouweel mee. Drie zaalbewakers werden door het duo bedreigd. De vandalen konden uit het museum ontsnappen.

Frédéric Mitterrand, de Franse minister van Cultuur, heeft de "aanslag op een fundamenteel principe, (...) de vrijheid van creatie en meningsuiting" veroordeeld.

"Piss christ" wordt in Avignon tentoongesteld in het kader van de expo "Ik geloof in mirakels". Zaterdag hadden al ongeveer 800 "ultraconservatieven en jonge fundamentalisten" tegen de expo betoogd, waardoor het museum vroegtijdig de deuren sluit. Ook de bisschop van Avignon eist de verwijdering van het werk.