Drie van de vier slechtvalkjes zijn geboren

De twee slechtvalken die elk jaar verblijven in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, zijn dit weekend de trotse ouders geworden van drie kleine slechtvalkjes. Het wijfje broedt nog op het vierde ei. Lang kan dat niet meer duren.

Zaterdag is het eerste van de vier eieren uitgekomen. Op zondag volgden twee andere slechtvalkkuikens. En het is nu nog even wachten op het laatste jong.

Een klein valkenjong weegt ongeveer 50 gram en het is voor zo'n kleine vogel niet evident om door de schaal te breken. Op hulp van de ouders moet het jong niet rekenen, want slechtvalken helpen hun jongen nooit bij het uitkomen.

Het jong moet eerst een gaatje maken in de schaal zodat het kan ademen. Daarna begint het kuiken de schaal te breken met zijn eitand, een scherp uitsteeksel op zijn snavel dat eraf valt enkele uren nadat het jong uit het ei is gekropen.

Het breken van de schaal is niet evident omdat er weinig plaats is. Het jong draait telkens rond zijn as op zoek naar plaatsen waar hij de schaal kan breken. Als het jong klaar is, duwt het zijn hoofd omhoog zodat hij als het ware een hoedje van de schaal op heeft.

Net voor het uitkomen eet het jong de eidooier op. Daarin zitten veel proteïnen waardoor het jong in principe voldoende gevoed is om enkele dagen te overleven. Dat is een overlevingsmechanisme voor het geval de ouders door te slecht weer niet meteen zouden kunnen uitvliegen om te gaan jagen.

Bij de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal staat een valkenobservatiepost van de ornithologen van het Museum voor Natuurwetenschappen. Op televisieschermen kunnen passanten en bezoekers de twee slechtvalken en hun kroost volgen.