Geen schadevergoedingen in superfraudezaak ATC

De staat kan geen schadevergoeding meer vragen aan 20 van de 35 beklaagden in de zaak van de grootschalige btw-fraude bij computerbedrijf ATC uit Nevele. De correctionele rechtbank van Gent heeft zich onbevoegd verklaard omdat de zaak verjaard is.

In 1997 viel het gerecht binnen in de gebouwen van ATC voor btw-fraude en witwaspraktijken. Uit het onderzoek bleek dat dezelfde producten verschillende keren werden verkocht, dat een deel van de omzet fictief was en dat via witwaspraktijken geld gerecupereerd werd.

De rechtbank oordeelde in november vorig jaar al dat alle verdachten niet strafrechtelijk veroordeeld konden worden omdat de feiten verjaard waren. De correctionele rechtbank moest zich wel nog uitspreken over de burgerlijke partijstelling van de staat, die hoopte 128 miljoen euro te recupereren van de beklaagden.

De strafrechter besliste vandaag dat hij onbevoegd is om kennis te nemen van de burgerlijke vordering tegen 20 van de 35 beklaagden. Zelfs indien uitgegaan wordt van een maximale berekeningswijze van de verjaringstermijn, zijn de feiten toch verjaard, klink het.

Ten aanzien van 15 andere beklaagden, onder wie de zaakvoerders van het bedrijf, loopt de procedure voort. De rechter vraagt dat de partijen opnieuw conclusies indienen over het feit of bepaalde onderzoeksdaden de verjaring hebben "gestuit" of stilgelegd. De zaak wordt voortgezet op 30 mei.