Hongaarse parlement keurt omstreden grondwet goed

Het Hongaarse parlement heeft een nieuwe, omstreden grondwet goedgekeurd. De grondwet is omstreden omdat er verwijzingen in staan naar het traditionele gezin, het christendom en God.

262 parlementsleden stemden voor de nieuwe grondwet, 44 tegen. De goedkeuring wordt als een overwinning voor de conservatieve regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orban beschouwd. Fidesz beschikt over een tweederdemeerderheid in het Hongaarse parlement. De socialistische en liberale oppositie stemde niet mee. De extreemrechtse partij Jobbik (kleine foto) stemde tegen. De oppositie hekelt het feit dat één partij de grondwet kan herschrijven.

De nieuwe Hongaarse grondwet is controversieel omdat er onder meer verwijzingen naar het christendom en God in staan. Zo staat in de inleiding van de wet te lezen dat God en het christendom de Hongaarse natie verenigen. Volgens tegenstanders van de wet is deze omschrijving discriminerend ten opzichte van atheïsten en andersgelovigen.

De nieuwe grondwet legt ook de basis voor een mogelijk verbod op abortus. De grondwet bepaalt namelijk dat het leven van een foetus "beschermd moet worden vanaf het moment van de bevruchting". De grondwet benadrukt ook de waarden van het traditionele gezin. Kinderen moeten worden geboren in een huwelijk tussen een man en een vrouw. Volgens activisten is het homohuwelijk daardoor onbespreekbaar geworden.

"Alles aan doen om Orban-grondwet aan te passen"

"We hebben een historisch moment beleefd", reageerde parlementsvoorzitter Laszlo Kover op de goedkeuring van de grondwet. "De tekst erkent het christendom als basis van onze samenleving, maar de grondwet garandeert de morele vrijheid." De nieuwe grondwet moet nu nog ondertekend worden door de Hongaarse president Pal Schmitt, een medestander van Orban. Dat zal wellicht op paasmaandag 25 april gebeuren. Op 1 januari 2012 wordt hij van kracht.

Buiten aan het parlement werd een korte betoging gehouden tegen de nieuwe grondwet. De grootste oppositiepartij, de socialistische MSZP die niet meestemde in het parlement, hield een afzonderlijke "plenaire vergadering". De MSZP kondigde aan dat ze eenmaal aan de macht "alle democratische middelen" zou gebruiken om de nieuwe grondwet, ook wel "Orban-grondwet" genoemd, aan te passen.

Eind vorig jaar werd in Hongarije ook al een omstreden mediawet ingevoerd, die als "de meest strenge" van Europa werd beschouwd. De Hongaarse media zouden voortaan streng gecontroleerd worden door een mediaraad die forse boetes mag uitdelen aan media die "onevenwichtige" berichten de wereld insturen.

In februari besliste de Hongaarse regering om de wet aan te passen na kritiek van de Europese Commissie. Maar ook de aangepaste wet blijft op kritiek stuiten, omdat die nog steeds een inbreuk op de persvrijheid zou zijn.