Katholiek Italië verdeeld over pausfilm

Katholiek Italië reageert verdeeld op "Habemus papam", de nieuwe film van Nanni Moretti die volgende maand meedingt naar de Gouden Palm. De film gaat over een paus, vertolkt door Michel Piccoli, die worstelt met een persoonlijke crisis en de hulp inroept van een psychoanalyticus (Moretti).

De film is net uit in Italië en heeft meteen 1,3 miljoen euro opgebracht. Vanuit katholieke hoek kwam er ook onmiddellijk reactie.

In de krant Avvenire, spreekbuis van de Italiaanse bisschoppenconferentie, riep Vaticaankenner Salvatore Izzo in een open brief op tot een boycot van de film. "Waarom moeten wij diegene financieren die ons geloof aanvalt", richt hij zich tot de Italiaanse gelovigen. "Je moet niet raken aan de paus, de rots op wie Jezus zijn Kerk heeft gebouwd", stelt hij. Izzo haalt ook uit naar gelovigen die "als priesters" Moretti vergeven omdat hij veel scherper had kunnen zijn.

Niet alle reacties zijn even verbolgen. Radio Vaticaan ziet "geen ironie of karikaturen in de film". Moretti zelf wil niet reageren. "Mijn werk is onderhevig aan de vrijheid van meningsuiting, ik geef geen commentaar", zei hij op de openbare zender Rai 3.

"Habemus papam" is een van de films die van 11 tot 22 mei meedingen naar de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Moretti won eerder al de Palm met "La stanza del figlio".