Laatste maharadja van Jaipur overleden

In India is brigadier Sawai Bhawani Singh overleden, de laatste maharadja van Jaipur. Singh was al een lange tijd ziek en werd 79 jaar oud.

De maharadja's waren de vroegere "koningen" van de deelstaten in India. Die hadden ten tijde van de Britse overheersing nog een beperkte autonomie.

Sinds 1947, toen India onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, hadden ze al geen echte macht meer. De titel bleef echter bestaan, maar 1 jaar nadat Singh zijn vader was opgevolgd in 1970, werden alle koninklijke titels in het land afgeschaft.

Toch spreekt de titel "maharadja" nog steeds tot de verbeelding en dus werd Singh nog steeds met veel eer behandeld. Hij kreeg ook de op één na hoogste militaire onderscheiding voor zijn aandeel in de tweede oorlog tussen India en Pakistan in 1971. Toen zou hij het Pakistaanse leger hebben teruggedrongen met een list.

De lokale overheid van Rajasthan, de provincie waar Jaipur ligt, heeft twee dagen van rouw afgekondigd. Singh laat een vrouw en een dochter na.