Lemmensinstituut moet 10-tal docenten ontslaan

Het Lemmensinstituut heeft financiële problemen. De hogeschool voor wetenschap en kunst in Leuven heeft dit jaar 200.000 euro minder ter beschikking. De jonge docenten, die niet vast benoemd zijn, krijgen hun ontslagbrief.

"Bij het Lemmensinstituut houden we vast aan het aantal van 450 studenten, die een strikt individuele begeleiding krijgen", zegt departementshoofd Marc Erkens in De Morgen. "Zeker ook omdat we via onze toelatingsproef kwaliteit willen garanderen. Maar door dat gelijkblijvende aantal studenten, verliezen we ook financiële middelen."

Erkens verklaart het tekort doordat de verspreiding van de middelen, die uit een vaste pot komen, gebeurt op basis van het aantal studenten. Het Lemmensinstituut groeit bewust niet, terwijl andere kunstscholen het aantal studenten ziet stijgen. Erkens denkt dat hij dit jaar 200.000 euro minder ter beschikking zal hebben.

"Enkele jaren geleden ging het iets beter, vlak voor het nieuwe financieringsdecreet. Toen kon ik jonge, gedreven kunstenaars werk aanbieden. Nu vrees ik dat ik heel veel jonge docenten moet laten gaan. Ik spreek over het equivalent van 4 à 5 voltijdse docenten, maar die jonge mensen hebben over het algemeen geen voltijdse opdrachten, dus het gaat om een 10-tal mensen", lichtte Erkens toe op Radio 2.  Ook op andere punten zoals verwarming en logistiek zal worden bespaard. Volgens Erkens moet er een nieuwe financieringsvorm komen.

Het Lemmensinstituut, waar muzikanten en acteurs worden opgeleid, telt 450 studenten en er zijn zo'n 160 docenten.