Oegandese oppositieleider 3e keer opgepakt

De Oegandese oppositieleider Kizza Besigye is voor de derde keer in twee weken tijd opgepakt. Hij wilde een betoging aanvoeren tegen de verhoging van de voedsel- en bezineprijzen.

Kizza Besigye werd in de buurt van zijn huis samen met een aantal medestanders opgepakt toen ze aan een betoging tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen wilden deelnemen. De Oegandese president Yoweri Museveni had eerder aangekondigd geen betogingen meer te zullen dulden en dreigde ermee Besigye en andere oppositieleiders te arresteren.

Het is al de derde keer in twee weken tijd dat Besigye wordt opgepakt. Vorige week werd hij bij een soortgelijke betoging nog in de hand geschoten. De politie schoot toen met rubberkogels en traangas om de massa uiteen te drijven.

Kizza Besigye verloor in februari de presidentsverkiezingen van zittend president Yoweri Museveni, die al 25 jaar aan de macht is. Besigye is een voormalige medestander en ex-lijfarts van Museveni, maar keerde zich later tegen de president. Hij verloor sindsdien al drie keer de presidentsverkiezingen.