Onrust in eurozone flakkert weer op

De rente op Belgische staatsobligaties heeft vandaag haar hoogste peil in twee jaar tijd bereikt. Die stijging heeft vooral te maken met de toenemende bezorgdheid over de financiële toestand van Griekenland en Portugal.

De Belgische schatkist gaf voor bijna 3 miljard euro staatsobligaties uit via de maandelijkse veiling. Daarbij staat de Belgische tienjaarsrente met ruim 4,4 procent op het hoogste peil sinds begin februari 2009. Het renteverschil met gelijkaardig Duits papier, de zogenoemde spread, klimt fors naar 1,03 procentpunt. Dat is het hoogste peil sinds januari.

De onrust over de schuldencrisis in Europa zwelt duidelijk weer aan. Door de geruchten over een Griekse schuldherschikking dumpten beleggers massaal Spaans, Italiaans en Belgisch staatspapier. Ze nemen afstand van alle staatsobligaties waar volgens hen een verhoogd risico aan vastzit, wat tot een fikse stijging van de langetermijnrente en risicopremies leidt.

Bovenop de speculatie over de Griekse schuldherschikking wakkert ook de opmars van de Finse eurosceptici de onrust op de financiële markten aan. Hun verkiezingsoverwinning kan de besluitvorming in de eurozone immers nog moeilijker maken.

Ook Spanje haalde vandaag op de internationale markten geld op en moest daarvoor een flink hogere rente betalen tegenover de jongste uitgifte. Het feit dat Griekenland ontkent dat het zijn schulden zal moeten herschikken, maakt maar weinig indruk op de internationale markten. Zowel de korte- (+148 basispunten) als de langetermijnrente (+65 basispunten) gingen in de loop van de dag fors de hoogte in. De rente op het Griekse staatspapier, met een looptijd van twee jaar, is inmiddels al opgelopen tot maar liefst 20 procent.

Niet alleen het overheidspapier heeft te lijden onder de toenemende schuldenzorgen. Ook de euro deelt in de klappen. De eenheidsmunt zakt 0,7 procent tot 1,4325 dollar.

Europese beurzen in het rood

Door de opflakkerende zorgen over de schuldencrisis zijn de Europese aandelenmarkten allemaal in het rood gesloten. Ook een waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard and Poor's aan het adres van de Amerikaanse overheid deed de Europese aandelenbeurzen geen goed.

Zo zakte de Bel-20 op Euronext Brussel met 1,33 procent tot 2.675,30 punten. De indixen in Frankfurt, Londen en Parijs tuimelden meer dan 2 procent lager. De beurs van Milaan sloot zelfs 2,72 procent in het rood.

De stijgende rente in een aantal landen leidde ook tot een koersdaling bij de banken, die veel overheidspapier in hun portefeuille hebben. Dexia verloor 4,18 procent tot 2,62 euro en KBC daalde met 3,73 procent tot 26,47 euro. Verzekeraar Ageas kalfde 4,07 procent af tot 1,98 euro.