Robots gaan waar personeel niet kan in Fukushima

In de beschadigde kerncentrale van Fukushima zijn op afstand bestuurde robots ingezet om de radioactiviteit binnen de reactorgebouwen zelf te meten. Het personeel kon daar tot nu toe niet binnengaan wegens te gevaarlijk. Intussen lekt er nog steeds radioactief water weg.

In het gebouw van reactor 1 werden waarden tussen 10 en 49 millisievert per uur gemeten, bij reactor 3 was dat 28 tot 57 millisievert per uur. Tepco zet de robots in om de stralingsdosis, de temperatuur en de zuurstofconcentratie in de reactorgebouwen te kunnen meten. Het is er te gevaarlijk voor het personeel om de gebouwen binnen te gaan.

De robots moeten duidelijk maken wat de omstandigheden zijn binnen de gebouwen en zodoende informatie leveren over wat nodig is om de reactoren opnieuw onder controle te brengen. De VS heeft de robots ter beschikking gesteld.

Intussen lekt er nog steeds radioactief water weg uit de centrale. Ondanks het wegpompen van ruim 660 ton besmet water, is het waterpeil in een ondergrondse onderhoudstunnel nabij reactor 2 weer gestegen. Op de site wordt koortsachtig gezocht naar de oorzaak van de lekken.

Tepco zei eerder dat de ramp nog negen maanden zou aanslepen. Volgens een plan om de ramp aan te pakken, moeten eerst de reactoren en de bassins met gebruikte brandstof tot een stabiel niveau worden gekoeld, wat drie maanden kan duren. In de drie tot zes maanden daarna moet de kerncentrale helemaal uitdoven.

Toyota is weer volledig in productie

Voor het eerst in vijf weken zijn de veertien Japanse fabrieken van Toyota weer volledig  in bedrijf. De productie werd op 14 maart stopgezet na de aardbeving en tsunami die het noordoosten en oosten van Japan enkele dagen eerder hadden getroffen.

De productie zal ongeveer half zo hoog liggen als gepland was voor de ramp, omdat de toelevering van onderdelen nog verstoord is. Toyota had onlangs al de productie van drie modellen, waaronder de Prius, hervat in drie fabrieken in Japan.