Rouwende menigte eist vertrek al-Assad

In Syrië zijn duizenden manifestanten samengekomen nabij de stad Homs voor de begrafenis van betogers die zondag door veiligheidsdiensten waren doodgeschoten. De duizenden manifestanten eisten het vertrek van president Bashar al-Assad.

Zaterdag kondigde de Syrische president aan dat de noodtoestand, die al sinds 1963 van kracht is, zou worden opgeheven. Niettemin ging het protest in het land onverminderd voort in het weekend. Volgens mensenrechtenactivisten vielen daarbij 8 tot 11 doden in de stad Homs, zo'n 160 kilometer ten noorden van Damascus.

De begrafenis van enkele van die slachtoffers mondde opnieuw uit in een betoging. Duizenden mensen namen aan de begrafenis deel en eisten meteen ook het vertrek van president al-Assad. "Van straat tot straat, van huis tot huis, willen we u omverwerpen, Bashar", klonk het volgens getuigen uit de duizenden monden.

De aankondiging om de noodtoestand op te heffen werd door de oppositie als onvoldoende afgedaan. Zij eist onder meer ook een meerpartijenstelsel en de vrijlating van politieke gevangenen. De protestacties in Syrië zijn inmiddels al een maand aan de gang. In totaal zouden al zeker 200 mensen omgekomen zijn door geweld.