Schade opmeten in VS na dodelijk stormweekend

In de Verenigde Staten zoeken reddingswerkers naar overlevenden na de het dodelijke stormweer van de voorbije dagen. Zeker 45 mensen zijn daarbij omgekomen, de meeste door omgewaaide bomen. Het gaat om de dodelijkste voorjaarsstormen sinds 1984.

In North Carolina werd de noodtoestand uitgeroepen. De staat in het zuidoosten van de VS werd erg zwaar getroffen door het noodweer. Er werden liefst 62 tornado's geteld en er vielen minstens 21 doden, het hoogste aantal van alle staten die getroffen werden de voorbije dagen.

Het stormweer begon afgelopen donderdag in de staat Oklahoma en trok dan naar het oosten. Vrijdag en zaterdag waren het vooral North Carolina en Alabama, waar de stormwind en een hele reeks tornado's slachtoffers maakten.

Ook in onder meer Oklahoma, Arkansas, Mississippi, Virginia en Texas kwamen mensen om. De dodentol kan nog oplopen, want reddingswerkers zijn nog bezig met het doorzoeken van meer afgelegen gebieden.

Hulpdiensten kregen meldingen van in totaal 241 verschillende tornado's. Alles op hun pad werd letterlijk en figuurlijk de lucht ingezogen. Er werd ook melding gemaakt van enorme hagelstenen. De materiële schade is enorm. In de loop van gisteravond bereikte het stormweer de Atlantische Oceaan.