Steeds jonger op sociaalnetwerksites

Ruim driekwart van de Europese jongeren van 13 tot 16 jaar en 38 procent van de kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft een profiel op een sociaalnetwerksite. Dat blijkt uit een onderzoek van het EUKidsOnline-netwerk, besteld door de Europese Commissie.

De Europese Commissie evalueert binnenkort het samenwerkingsakkoord met de verschillende sociale media over internetveiligheid. 

"Steeds meer kinderen begeven zich op sociaalnetwerksites, maar ze nemen vaak onvoldoende maatregelen om zichzelf online te beschermen. Deze kinderen lopen risico's en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers", meent eurocommissaris Neelie Kroes.

Belgische jongeren zijn intensieve gebruikers

Het Europese onderzoek werd gehouden onder 25.000 jongeren in 25 Europese landen. Uit de studie blijkt dat Noorse tieners de koplopers zijn in Europa: negen op de tien Noorse tieners hebben een onlineprofiel.

In de leeftijdscategorie 13 tot 16 jaar verschillen de cijfers niet zo sterk. Dat is meer het geval in de categorie van 9 tot 12 jaar. In die categorie zijn Nederlandse kinderen bijvoorbeeld beduidend actiever op sociaalnetwerksites dan hun Franse leeftijdsgenoten: 70 tegenover 25 procent.

Belgische jongeren maken intensief gebruik van sociale media volgens het Europese onderzoek. 86 procent van de jongeren en 39 procent van de 9- tot 12-jarigen is ingeschreven op een sociaalnetwerksite.