Verkiezingen Nigeria monden uit in dodelijk geweld

In het noorden van Nigeria zijn verschillende doden gevallen nadat afgelopen nacht rellen waren uitgebroken. Dat gebeurde na beschuldigingen van verkiezingsfraude in enkele kiesdistricten. Zaterdag vonden in het West-Afrikaanse land presidentsverkiezingen plaats.
In Kabala (Kaduna) ontplofte een bom in een hotel.

19 kandidaten namen deel aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens voorlopige resultaten heeft president Goodluck Jonathan (kleine foto) voldoende stemmen behaald om nu al vrijwel zeker te zijn van zijn herverkiezing. Jonathan, uit het christelijke zuiden, zou bijna dubbel zo veel stemmen behalen als zijn voornaamste rivaal Muhammadi Buhari. Maar het verschil lijkt steeds meer toe te nemen tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden van dit land, dat met 155 miljoen inwoners een smeltkroes van etnische bevolkingsgroepen is.

Na de bekendmaking van de vrijwel zekere overwinning van Jonathan kwam het tot enkele rellen in het noorden en het centrum van het land. De aanleiding waren de beschuldigingen van verkiezingsfraude in de kiesdistricten van de deelstaten Kaduna (centrum-noord) en Sokoto (noordwesten).

In de deelstaten Bauchi en Gombe (centrum-noord) werden gebouwen platgebrand. In Kaduna werden enkele woningen van politiek verantwoordelijken aangevallen. Volgens omwonenden werden ook vuurschoten gehoord. In Sokoto werden de ordestrijdkrachten ingezet omdat woedende jongeren grote vuurpijlen in de straten tot ontploffing brachten. Vanochtend kwam het in Kano, de belangrijkste stad van het noorden, tot schermutselingen tussen manifestanten en het leger.

Bij de onlusten zouden volgens het Rode Kruis al verschillende doden gevallen zijn. Volgens het Rode Kruis werden kerken, moskeeën en huizen in brand gestoken. De autoriteiten van de noordelijke staat Kaduna hebben een avondklok ingesteld.

Intussen maakte Buhari bekend dat hij de voorlopige resultaten van de verkiezingen niet kan aanvaarden. Volgens Buhari werd de uitslag gemanipuleerd. "De resultaten die al bekendgemaakt werden, zijn onmogelijk op basis van de onregelmatigheden die we hebben vastgesteld", liet de woordvoerder van Buhari verstaan. Buhari's partij wil de resultaten niet aanvaarden vooraleer de kiescommissie ze onderzocht heeft.