Verslaafden geld beloven helpt om af te kicken

Cocaïneverslaafden belonen met geld als ze van de drugs kunnen afblijven, blijkt een effectieve methode. Dat is het resultaat van een experiment van het therapeutische centrum De Kiem in Gent.

Ruim de helft van de verslaafden die geld kregen om niet te gebruiken, bleek na zes maanden clean. Dat is drie keer meer dan na een klassieke behandeling.

De cocaïnegebruikers werden getest en kregen tot 1.250 euro als ze zes maanden clean bleven, maar toch was het de intensieve begeleiding en niet de beloning die de doorslag gaf, zegt Dirk Vandevelde van De Kiem. "Wat we gezien hebben, is dat het niet zozeer de grootte is van de beloning die telt, maar wel het mechanisme ervan. Het spelletje van de beloning, het kunnen sparen voor iets."

"Het is als zegeltjes krijgen in de supermarkt, dan ga je ook sneller terug naar die winkel. Het mechanisme helpt, maar het gaat niet om de grootte van het bedrag", aldus Vandevelde. Het experiment werd gevolgd door de universiteit van Gent, die de resultaten onderzocht.