"Alle 9 moeten actief meewerken aan oplossing"

"Ik kan enkel in mijn opdracht slagen indien er bij alle negen betrokken partijen de vaste wil bestaat om actief mee te werken aan het zoeken naar oplossingen." Met die mededeling roept koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) de betrokken partijen tot de orde. Hij wil discretie.
Wouter Beke

"Op 2 maart heeft Wouter Beke zijn opdracht als koninklijk onderhandelaar aanvaard en zou werken in bevoorrechte samenspraak met de voorzitters van N-VA en PS. Wouter Beke houdt zich aan de afspraken en werkt op deze basis verder", luidt het in de korte mededeling.

Hij herhaalt ook zijn oproep tot discretie. "Op 2 maart stelde Beke dat discretie, vertrouwen en verantwoordelijkheid daarbij de sleutelwoorden zijn. Dat geldt vandaag nog altijd."

Beke reageert met de medeling op de verklaringen die de afgelopen dagen zijn afgelegd in de media. Vooral de N-VA ligt al een tijdje zwaar onder vuur. Gisteren nog lieten Open VLD en SP.A weten dat ze niet te spreken te zijn over de houding van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Maar ook bij CD&V klinkt er steeds meer kritiek aan het adres van N-VA. Zo verweet CD&V-Kamerlid Servais Verherstraeten de N-VA een gebrek aan overleg met de andere Vlaamse partijen, een verwijt dat bij de N-VA niet in goede aarde viel. Oud-premier Mark Eyskens (CD&V) gaat vandaag nog een stapje verder en roept zijn partij op om snel een regering te vormen zonder de N-VA.