"Gevoelig meer kankers bij ons door Tsjernobyl"

Bij de ramp in Tsjernobyl kwam een radioactieve wolk vrij die ook over ons land trok. Officieel zou dat voor onze gezondheid nauwelijks gevolgen gehad hebben, al zijn experts het er wel over eens dat zoiets pas 20 tot 30 jaar later ook echt op te meten is, nu dus. Een Waalse professor beweert nu dat het aantal kankergevallen bij ons gevoelig gestegen is sinds Tsjernobyl.

Officieel zijn er in ons land geen slachtoffers gevallen na de radioactieve wolk die vanuit Tsjernobyl over België getrokken is, maar oncoloog Luc Michel vindt dat de overheid toen te laks is opgetreden. In Vlaanderen heeft men toen enkele dagen de koeien van de weiden gehaald, in Wallonië zelfs niet, maar volgens Michel had men beter ook de kinderen binnen gehouden.

In het begin van de jaren 90 heeft Michel een tiental kinderen geopereerd van schildklierkanker, ze waren allemaal van dezelfde, gevoelige leeftijd toen ze met de radioactiviteit in contact kwamen. De jongste was twee maanden, de oudste patiënt zes jaar toen de kernramp plaatsvond. Volgens de oncoloog zijn schildklierkankers bij kinderen zeldzaam, en uitzaaïingen nog zeldzamer. En dus is het legitiem, zegt hij, om daar vragen bij te stellen.

De dokter probeerde te weten te komen welke waarden van radioactiviteit er precies waren net na de ramp, maar die waren niet te vinden. Uiteindelijk is er enkel een vertrouwelijk rapport van het KMI dat bevestigt dat er wel degelijk gevolgen zijn geweest voor België.