"Klokke Roeland" weerklinkt niet meer in Gent

"Klokke Roeland" is voor de laatste keer gespeeld van op het Gentse belfort. Buurtbewoners ergeren zich aan de melodie, maar volgens Cultuurschepen Lieven Decaluwe (ProGent) is het niet door die klachten dat het lied vervangen wordt.
De Gentse stadsbeiaardier Geert D'hollander

"De klachten zijn al twee jaar oud", aldus Decaluwe. "Van toen het nummer net in de reeks zat." De stad Gent wisselt de melodieën van het belfort om de twee jaar. "Het is technisch vrij veel werk om aan te passen."

Deze week is de beiaardtrommel helemaal leeggemaakt. Die trommel stuurt automatisch de melodieën aan, zodat er niet altijd een beiaardier aanwezig hoeft te zijn. Volgens Decaluwe is het veel werk om die trommel aan te passen. "We doen dat niet zomaar voor het minste."

De nieuwe melodieën zijn vanaf Pasen te horen. Naar verluidt gaat het om relatief onbekende nummers, wat de ergernis van sommige buurtbewoners zou moeten doen afnemen. De ergernis bij Klokke Roeland was groot, net omdat het zo'n bekend lied is.

Klokke Roeland is de naam van een klok die sinds de 14e eeuw in Gent staat. Het gelijknamige Gentse stadslied is in de 19e eeuw geschreven door de Vlaamse dichter en studentenleider Albrecht Rodenbach.