"Slovenian girl", tussen studente en callgirl

Alexandra (Sasja voor familie en vrienden) is 23 en studeert aan de universiteit van Ljubljana. Ze heeft ook een bijverdienste als prostituee. Tot zover het uitgangspunt van "Slovenian girl", de nieuwe film van de gelauwerde Sloveense regisseur Damjan Kozole.

Het is niet de eerste keer dat de 47-jarige cineast de minder fraaie kanten van zijn land onder de loep neemt. In 2003 belichtte hij in "Spare parts" bijvoorbeeld de mensenhandel tussen de vroegere Balkanstaten en West-Europa.

Een jaar later schetste hij in "Labour equals freedom" het portret van een arbeider die zijn job verliest wanneer de fabriek waar hij zijn hele leven gewerkt heeft de deuren sluit nadat Slovenië lid wordt van de Europese Unie. Zelf houdt het hoofdpersonage er een zware depressie aan over, tot hij zonder nadenken een heldendaad verricht.

Kozole houdt van donkere onderwerpen, wat nog niet wil zeggen dat hij per definitie diep neerslachtige cinema produceert. Zo heette "Slovenian girl" oorspronkelijk "Dark side of the earth", een knipoog naar het legendarische album "Dark side of the moon" van Pink Floyd. Kozoles eerste idee was om de prostitutie in de hele Balkan te bekijken, met de Britse acteur Tim Roth als hoofdfiguur.

Het project viel echter in duigen en Kozole besloot om een van de verhaallijnen uit te werken tot een volwaardige film, die hij "Slovenian girl" doopte. “Maar dit is een problematiek die over de landsgrenzen ook bestaat", voegt hij er meteen aan toe. “Ik had de film even goed "Croatian girl" of "Polish girl" kunnen noemen.”

Film is geen pure fictie

De moeilijkste opdracht bleek echter om zijn landgenoten eraan te herinneren dat het geen pure fictie is wat hij laat zien en dat er meestal Sloveense meisjes bij betrokken raken.

“Slovenen denken graag dat ze goeie mensen zijn die in een goed land wonen", vertelt hij. “Als er prostitutie bestaat in steden zoals Ljubljana dan is het probleem ingevoerd uit landen zoals Oekraïne, Rusland en Roemenië, net zoals de georganiseerde misdaad ingevoerd is uit de andere Balkanstaten. Niets is minder waar. Een recente gecoördineerde politieactie heeft uitgewezen dat 70% van de gearresteerde prostituees de Sloveense nationaliteit had. Ze werken doorgaans via zoekertjes in de krant, zoals Sasja in mijn film.”

Harde kritiek van Sloveense critici

Op internationale festivals werd "Slovenian girl" vrij goed onthaald maar toen de film in de Sloveense zalen kwam, reageerden de meeste critici ongemeen hard. Harder dan Kozole zelf had verwacht. “Eén journalist had het over de slechtste Sloveense film aller tijden,” zegt de regisseur.

Het publiek bleek het gelukkig niet eens met de pers want "Slovenian girl" werd een bescheiden succes. Kozole vindt het niet abnormaal dat hij bekritiseerd wordt. “Ik hou ervan om mijn land te confronteren met de lelijke realiteit,” besluit hij. “Daarom situeer ik "Slovenian girl" bijvoorbeeld ook tijdens de periode dat Slovenië het voorzitterschap van de Europese Unie had. Het leek belangrijk maar het enige wat we eraan overgehouden hebben, is dat het verkeer in de hoofdstad constant geblokkeerd zat. Maar dat is politiek. Politiek is vuil. Ik heb het gevoel dat mijn land op Sasja lijkt. Ooit was het onschuldig en lief en goed maar nu we deel uitmaken van de Europese Unie zien we het ware gezicht, de ontmenselijking die met het kapitalisme gepaard gaat.”

Ruben Nollet

Slovenian girl (Slo)

regie: Damjan Kozole
met: Nina Ivanisin, Peter Musevski, Primoz Pirnat, Marusa Kink, Uros Furst
release: woensdag 20 april