De CD&V-top fluit de oude garde terug

Na de CD&V-kopstukken Kris Peeters en Yves Leterme neemt ook ontslagnemend minister Inge Vervotte afstand van de uitspraken van partijgenoten Mark Eyskens en Wilfried Martens. Vervotte noemt het een fout debat en zegt dat het over inhoud moet gaan.

"Het lijkt al een aantal weken wel of de vraag van 1 miljoen is of de N-VA de onderhandelingstafel gaat verlaten dan wel of andere partijen de N-VA gaan dumpen", zegt ontslagnemend minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Inge Vervotte, "maar dat is een fout debat."

"Haar antwoord is heel duidelijk", zei ze in "Vandaag" op Radio 1, "er is geen keuze: N-VA kan en mag niet aan de zijlijn blijven staan." "Het is de kiezer die de keuze heeft gemaakt", aldus Vervotte. Het moet volgens haar niet gaan over wie er rond de tafel zit, het moet gaan over het inhoudelijk project, en wat haar betreft met de N-VA.

Sommige Franstalige partijen en sommige N-VA'ers -niet de partij zelf -,  zouden er belang bij hebben mocht N-VA uit de onderhandelingen stappen, maar dat is niet het belang dat we moeten dienen, zo zei ze nog. Dit debat maakt het werk van onderhandelaar Wouter Beke niet gemakkelijker, zo voegde ze er nog aan toe.

"Regering zonder N-VA uitgesloten"

Ook ontslagnemend premier Yves Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters vinden het geen optie om de N-VA uit de onderhandelingen te houden. De uitspraken van Mark Eyskens (foto onder) en Wilfried Martens zijn "ongelukkig en onverstandig", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters. Eyskens -en in mindere mate Martens- hadden er in "De ochtend" op Radio 1 voor gepleit om een regering proberen te vormen zonder de N-VA.

"De uitspraken zijn niet verstandig, ook niet uit strategisch oogpunt", aldus de Vlaamse minister-president. "Ze maken het werk van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) er niet makkelijker op", luidt het.

Volgens Peeters vertolken Eyskens en Martens ook niet het partijstandpunt. "Die uitspraken worden niet gedragen door de partij. Vanuit de verkiezingsoverwinning van vorig jaar is het uitgesloten een regering te vormen zonder de N-VA. Dat is de partijlijn en daar is geen speld tussen te krijgen."

Eyskens liet verstaan dat hij zegt wat velen in de partij wel denken, maar nog niet durven zeggen. "Degenen die dat denken, moeten dat dan maar in de partij zeggen. Maar een regering vormen zonder de grote winnaars van de verkiezingen, de N-VA aan Vlaamse kant en de PS aan Franstalige kant, is niet aan de orde", besluit Peeters.

Ook ontslagnemend premier Yves Leterme, momenteel op werkbezoek in Kiev in Oekraïne, distantieert zich van de uitspraken van oud-premier Eyskens. "Mark Eyskens is lid van CD&V. Maar de positie van de partij is dat de N-VA deel moet uitmaken van de volgende regering", luidt het.