Deense Noma blijft 's werelds beste restaurant

Het Deense restaurant Noma is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. De prijsuitreiking vond gisteravond plaats in Londen. Op de 15e plaats staat een restaurant uit ons land: het Hof van Cleve van Peter Goossens.
Chef René Redzepi staat de media te woord na zijn overwinning

Noma wordt geleid door de jonge chef René Redzepi, die bekend staat als de ambassadeur van de Scandinavische keuken en vooral kookt met lokale seizoensproducten. Het Deense restaurant is gevestigd in een gerestaureerd pakhuis in het havengebied van Kopenhagen.

De rest van de top 3 wordt ingenomen door de Spaanse restaurants El Celler de Can Roca op nummer 2 en Mugaritz op 3. Nummer 4 is het Italiaanse Osteria Francescana en de Brit Heston Blumenthal vervolledigt de top 5 met zijn wereldberoemde restaurant The Fat Duck in Londen.

Het Hof Van Cleve in Kruishoutem van de Belgische topchef Peter Goossens (foto links) klimt twee plaatsen en pronkt op de 15e plaats in de ranglijst van de vijftig beste restaurants ter wereld. Het Brugse restaurant De Karmeliet van Geert Van Hecke valt net als vorig jaar juist buiten de top 50 en eindigt op plaats 54.

Onze noorderburen bezetten twee plaatsen in de top 50: Oud Sluis van Sergio Herman pronkt op de 17e plaats en De Librije van topchef Jonnie Boer behaalt een verdienstelijke 46e plaats. Het klassement telt ook acht Franse restaurants, waaronder Le Chateaubriand op de 9e plaats en L'Atelier de Joel Robuchon op nummer 14.

De lijst met de 50 beste restaurants ter wereld wordt opgesteld door 800 internationale critici en gastronomische experts. Het gerenommeerde Britse blad Restaurant Magazine organiseert de verkiezing. De volledige ranglijst kan u hier vinden.