Donorconferentie Tsjernobyl levert 575 miljoen euro op

De internationale gemeenschap heeft zo’n 575 miljoen euro toegezegd aan Oekraïne voor de bouw van een nieuwe betonnen sarcofaag rond de beschadigde kernreactor van de kerncentrale van Tsjernobyl.

Het nieuwe betonnen omhulsel zou zo’n 1,5 miljard euro kosten en komt er omdat de vorige sarcofaag op instorten staat. Voor het begin van de donorconferentie kwam Oekraïne nog zo’n 740 miljoen euro te kort. De internationale gemeenschap heeft nu zo’n 575 miljoen euro hulp toegezegd. De vorige sarcofaag is indertijd haastig gebouwd en steunt voor een groot deel op een muur die beschadigd raakte bij de ontploffing van de reactor. Als die instort, komt er mogelijk opnieuw radioactiviteit in de lucht.

Volgende week is het precies 25 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaatsvond. Na een mislukte test en een reeks menselijke fouten in de kerncentrale ontplofte toen reactor vier. Er kwam toen, volgens het Internationaal Atoomagentschap, tot 400 keer meer radioactiviteit in de lucht dan bij de atoombom van Hiroshima tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het incident heeft officieel slechts 4.175 doden geëist. Wellicht zijn het er vele duizenden meer.