Duizenden ontvluchten verkiezingsgeweld Nigeria

In Nigeria zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen na het geweld van de voorbije dagen. In het noorden van het land protesteren de aanhangers van oppositiekandidaat Muhammadi Buhari tegen de verkiezingsoverwinning van de zittende president Goodluck Jonathan.

Uittredend president Goodluck Jonathan is gisteravond officieel uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. Hij haalde 57 procent van de stemmen, een tweede ronde is dus niet nodig. Dat hij de winnaar zou zijn, was al snel na de verkiezingen van zaterdag duidelijk. De aanhangers van zijn rivaal Buhari beschuldigen Jonathan evenwel van verkiezingsfraude. Dat leidde tot gewelddadige rellen de voorbije dagen.

Buhari (foto links) distantieert zich van het geweld in een medeling aan de Britse omroep BBC. "De laatste 24 uur was er een opstoot van geweld in het land, waarbij ook kerken in brand werden gestoken. Dit is een droevige, ongelukkige en totaal ontoelaatbare ontwikkeling", luidt het.

"Ik moet benadrukken dat wat nu gebeurt niet etnisch, religieus of regionaal geïnspireerd is", zegt Buhari, afkomstig uit het islamitische noorden waar velen wantrouwig staan tegenover Jonathan. Jonathan is afkomstig uit het christelijke zuiden. Volgens internationale waarnemers zijn de verkiezingen over het algemeen vrij en eerlijk verlopen.

In Kano, de grootste stad in het noorden, patrouilleren politie en soldaten om de rust te doen weerkeren. Gisteren waren er hevige rellen. Huizen werden in brand gestoken en er is ook sprake van verscheidene doden. In Kaduna, in het centrum, waren vannacht opnieuw schoten te horen. Gisteren werd het huis van vicepresident Namadi Sambo er in brand gestoken. In de staat is een avondklok van kracht.

Hoeveel doden er zijn gevallen, is erg onduidelijk, het Rode Kruis spreekt van 270 gewonden en 15.000 vluchtelingen. Nigeria telt zowat 150 miljoen inwoners.